Klassieker

“As, opvoeden is er niet meer bij. Tanguero’s in spe leren wel allerhande tangopassen, maar een beetje geestelijke vorming en etiquette krijgen ze niet mee.”
De opvoeding heeft bittere wortels, maar haar vruchten zijn zoet. Aristoteles, Miep.”
“As, jij kent je klassiekers. Kom daar eens om. Maar misschien weten tangoleraren het ook niet meer, hoe het zit met de vorming, het hart van de tango. Ik ben nog van de oude stempel. Als ik bijvoorbeeld in de salon door een pupil ten dans word gevraagd, dan doe ik dat. Niet omdat ik dat zo leuk vind, integendeel, de meeste mannen bakken er niks van. Maar het is nu eenmaal zo dat je op een oude fiets het beste leert. Het is puur goedertierenheid van mij. Je helpt mekaar. Oorlog of niet.”
Om gelukkig te leven moet je in oorlog leven met je passies en in vrede met de passies van anderen. Socrates, Miep.”
“Ach passie As, wat betekent dat tegenwoordig nou nog? Ik kom wat onvermogen bij deze toekomstige conquistadores de mujer tegen. Als ik een man niet beval, dan word ík door hem berispt. Er mankeert altijd wat aan míj. Ik volg niet zoals zijn danspartner dat doet, ik luister niet goed naar de muziek, of erger, ken ik die figuur soms niet? En uiteraard volgt dan op de dansvloer enige uitleg hoe ik zijn sandwich moet volgen. En weet je, As, dan krijg ik zo’n zin om mijn knie ergens te plaatsen, nu die daar toch door zijn aanwijzing in de lucht hangt... Maar je kent mij As, ik blijf netjes, ik breng mijn knie weer zachtjes langs zijn edele delen omlaag, precies zoals een dame betaamt.”
“Miep, dat vind ik evenzogoed knap van jou, je geeft je niet over aan je driften.”
“Ja As, op zulke momenten ben ik ook wel blij dat ik het hoofd koel houd. Dat is toch belangrijk in de tango. Dat je er geen bloedbad van maakt. Want dat kan zomaar gebeuren.”
”Nou en of. Eerste gebod in de tango luidt niet voor niets: Om te kunnen beminnen, moet ge beminnelijk zijn. Ovidius, Miep.”
“Mooi As. Dat mogen we nooit vergeten. Maar soms heb ik het wel moeilijk hoor. Want eigenlijk is het schandalig dat docenten deze tactische gevoeligheden er bij hun leerlingen niet instampen! Door de verruwing krijgt de lust geen kans meer! En zelf hebben docenten er geen last van, want in salons dansen ze niet met hun leerlingen. Daar hebben ze geen zin in. Dus moeten vrouwen als jij en ik er voor opdraaien. Want iemand moet het ze leren, hoe het zit met de zinnen. Adel verplicht.”
“Het is niet anders Miep. Seneca zei ooit: Lang is de weg door lessen, kort en doeltreffend door voorbeelden.”
“Juist! Beeld je eens in As, zonder ons zou de tango een bloedeloos dansje worden, een dans voor ploerten, voor ongeleide reptielen, voor...”
VERBEELD EN HEERS, Miep!”
“Phillippus?”
“Nee, Loesje.”
 
Tangomagia
Sevillanas
Schaapjes
Klassieker
Loterij
Volgeling
Ölsardin
Zinloos
Gemoed
Miguel Angel
Vriendinnetje
Vento Fresco
Drie is teveel
Faust
Ons Soort Dames
Hoog in de bol
Fare bella figura
Neusdevreugd
Sven
Nichtje
Homo
Buzz
Pina en Trui dansen door