Nichtje

“As, mijn nichtje heeft de tango ontdekt. Ik zag haar laatst dansen.”
“Och nee.”
“Ja, tot in de vroege uurtjes. In de armen van die flapdrol wiens naam wij niet meer wensen uit te spreken.”
“Nou Miep, smaak heeft ze niet.”
“Tja, zij is natuurlijk verguld dat een man die al zo lang danst, met haar wil dansen. Want zij is nog maar een beginner.”
“Daar begint het al mee, ze kent de pappenheimers nog niet. Moet je haar niet een beetje bijpraten over het wel en wee in de tango?”
“Ja, want ze leek al een beetje verliefd. En bovendien belde haar moeder mij huilend op. Razend was ze op me: het is allemaal jouw schuld!
“Jouw schuld?”
“Ja, omdat ik bij familie-etentjes altijd hoog opgeef over de liefde van mijn leven, de tango. Dat het zo’n geweldige vrijetijdsbesteding is, dat dansen zo’n kick geeft, dat er van die geweldig aantrekkelijke mannen voor het oprapen liggen, dat je er zo makkelijk vrienden maakt en dat het één grote familie is. Nou, dat heeft mijn nichtje allemaal opgezogen, dus toen ze klaar was met haar studie en haar eerste baan had, is ze in haar vrije uurtjes tangoles gaan nemen. En van het een kwam het ander.”
“Die is niet meer te redden, Miep.”
“Ik vrees ook het ergste. Haar moeder zei dat ze al minder is gaan werken om maar te kunnen dansen.”
“Een maatschappelijke carrière kan ze nu wel vergeten.
Ja. Haar moeder bekritiseerde ook de omgang met tangomannen.”
“Vanzelf. Dat levert alleen maar gebroken liefdes op. En kinderen krijgen kan ze ook wel vergeten, Miep. Daar is geen plek voor. Je kunt ze toch moeilijk naar salons meeslepen.
En haar vader maakt zich ook grote zorgen, bijvoorbeeld over haar oudedagsvoorziening. Van de weinige uurtjes die ze nu werkt, kan ze net rondkomen. Maar een fatsoenlijk pensioen zit er niet in.”
“Nee, en de tijd gaat snel als je danst. Voor je het weet, ben je op leeftijd.”
“Ja. En dan ruilen mannen je in voor een jong blaadje en smelt je samen met het meubilair; teer je op herinneringen over de tijd dat de tango nog vol beloftes zat en de dansers je broeders en zusters leken, in plaats van zelfzuchtige zwarte schapen.”
“Miep, wat ga je nou doen om je nichtje dit traject te besparen?”
“Geen idee, As. Wat kan ik als tante doen? Haar de gevaren van de tango bijbrengen? Ze zal me niet geloven. Ze zal zeggen dat ik jaloers ben, omdat zij met mannen danst waar ik mee zou willen dansen. Ze zal zeggen dat ik haar geluk in de weg sta. Ze zal haar hart willen volgen.”
“Ja...”
“En op een dag zal ze op familie-etentjes hoog opgeven over de liefde van haar leven, de tango.”
Tangomagia
Sevillanas
Schaapjes
Klassieker
Loterij
Volgeling
Ölsardin
Zinloos
Gemoed
Miguel Angel
Vriendinnetje
Vento Fresco
Drie is teveel
Faust
Ons Soort Dames
Hoog in de bol
Fare bella figura
Neusdevreugd
Sven
Nichtje
Homo
Buzz
Pina en Trui dansen door