Sevillanas

Wij zijn niet eenkennig, wij gaan ook weleens bij andere latijnse dansen buurten. En aangezien wij zeer getalenteerde en warmbloedige tangueras zijn, zullen wij ook in andere gepassioneerde dansen geen slecht figuur slaan. Dus vol vertrouwen gaven wij ons op voor een cursus Sevillanas.
Maestro Aurelio was een echte Sevillaan uit Den Haag, maar gaf de sevillanas-lessen in het Engels. Hij had helaas geen mannen op voorraad zodat Astrid en ik een danspaar moesten vormen. En omdat Astrid een snor heeft, nam zij de mannenpassen voor haar rekening.
Sevillanas is net chacarera, maar dan anders. De man en de vrouw dansen ook hier in vier choreografieën (coplas) om elkaar heen en alle passen liggen vast, dus je moet wel het koppetje erbij houden.
Maar voor hen die het tellen niet helemaal machtig zijn, kan de dans te hoog gegrepen zijn. Toen Astrid en ik tegenover elkaar stonden en zonder het voorbeeld van Aurelio een copla moesten dansen, werd dit algauw duidelijk. “Wat komt er na vijf? ....ZES!” mopperde Astrid tegen mij. Terwijl ik echt wel mijn best deed.
Aurelio vertelde ons dat de ‘bésieke step’ (basic step) in iedere copla terugkomt. Dus als je het allemaal niet meer zo goed kunt volgen, dan ga je gewoon even over op de bésieke step en kom je vanzelf weer in het gareel.

De meest spannende pas is echter de paseo, de draai van 180 graden, die er voor zorgt dat je de ander dichtbij kunt passeren en hartstochtelijk in de ogen kunt kijken. De paseo is helemaal niet moeilijk, maar voor sommige mensen wel. Zo miste Astrid de subtiliteit om tijdens deze draai kleine stapjes te nemen, zodat zij steeds twee buren verderop arriveerde, waardoor ik mijn choreografie moest aanpassen. Dan kwam ik haar hartstochtelijk met ongeregistreerde doch creatieve pasjes tegemoet, zodat we weer tegenover elkander stonden.
Dat ging toch een keer mis. Toen wij tijdens het passeren verdwaald tegen elkaar aan botsten, siste ik haar behulpzaam de moeder aller passen toe: “BESIEKE STEP”, maar zij begreep mij niet. Zij boog nu plotseling voorover, duwde haar benen tegen elkaar en grijnsde. Maar zij gaf geen kik! Wel baarden de tranen die in haar ogen opwelden, mij enige zorgen.
“ As? As? Gaat het nog?”, vroeg ik schijnheilig. Astrid maakte een hikkend geluid en rende in een huppeldraf richting toilet, om daar tien minuten later verlicht weer uit te komen.

Maar helemaal goed kwam het daarna niet meer. Na vier lessen raakte Astrid verdorie ook nog geblesseerd aan haar voet en de rest van de cursus heeft zij op een stoel aan de kant mijn vorderingen van commentaar voorzien. Dat gaf weleens spanningen. “Naar links Miep!, níet naar rechts!”, schreeuwde zij dan opgewonden door de zaal. Toch vond Aurelio dat wij na één cursus de sevillanas voldoende onder de knie hadden en geen vervolgcursus behoefden. Maar helemaal van ons af is hij niet, want hij volgt nu een tangocursus...
Tangomagia
Sevillanas
Schaapjes
Klassieker
Loterij
Volgeling
Ölsardin
Zinloos
Gemoed
Miguel Angel
Vriendinnetje
Vento Fresco
Drie is teveel
Faust
Ons Soort Dames
Hoog in de bol
Fare bella figura
Neusdevreugd
Sven
Nichtje
Homo
Buzz
Pina en Trui dansen door