Claudia Jakobsen
John Lanting
Orkest Tango Dorado
Mabel González
Madonna Ciccone
Katrien Karimoen
Miss Flora Gattina

 

 

De Ander

Als ik met hoge verwachtingen naar een salon ben gegaan, maar onbevredigend weer thuis kom, lees ik altijd als troost de bijbelse passages over tangolessen in het boek ‘De vier maaltijden’ van Meir Shalev. In dit boek wil een man zijn geliefde ten huwelijk vragen, maar zijn onbeholpen pogingen hebben geen succes. Een Italiaanse immigrant meent echter hoe hij haar wel zo ver kan krijgen. Hij moet dé dans der dansen leren, de Argentijnse tango, de hoogste en verhevenste van alle dansen. Dát zal haar vermurwen!
De Italiaanse immigrant geeft de trouwlustige man danslessen, die overigens meer behelzen dan het leren van danspassen. De tango is immers de dans van de aanraking en de ene aanraking is de andere niet.
Ik heb veel over tango gelezen, maar de beschrijving in ‘De vier maaltijden’ is me het liefst. Zoals de tangodans hierin wordt voorgesteld, zal iedere eenzame ziel naar dansles brengen.
Italiaanse
Het is alweer jaren terug dat ik mijn eerste danslessen nam. Mijn eerste danspartner was een Italiaanse vrouw. Zij had net als ik geen partner, dus wij besloten een paar te worden. En ondanks dat zij vier centimeter kleiner was dan ik, eiste zij de leidersrol, zodat ik mij schikte in het volgen.
Onze eerste danslessen werden een aaneenschakeling van geworstel, slappe lach, hilarische improvisaties en hoog oplopende discussies, want Italiaanse afkomst verloochent zich nooit en te nimmer.
Niks geen zoetgevooisd, aanmoedigend gefluister in mijn oor, maar Italiaans gevloek, gemopper en getier! Giusto!... precies wat ik ook op mijn hart had.
Toch dansten we gaandeweg iets dat op tango leek, in ieder geval goed genoeg om een salon te bezoeken, want het moest er maar eens van komen.
Toen wij in de salon eerst eens de overige dansers observeerden, werd mijn Italiaanse overmoedig, maar mij zakte de moed in de schoenen. Ik durfde de vloer niet op. “Gloria, iedereen zal naar ons kijken!” Maar mijn Italiaanse dreigde echter met de verschrikkelijkste dingen als ik die dansvloer niet opging, dus met trillende knieën volgde ik haar naar de vloer. Daar zette zij gelijk hoog in, al het geleerde moest toch wel in een paar passen te doen zijn, maar al spoedig werden we een speelbal van de heersende turbulentie ‘met de klok mee’, met dat gevolg dat wij naar het midden van de zaal tolden, waar we continu tegen andere verstoten paartjes aanbotsten.
Geen opbeurende ervaring, in ieder geval een reden om subiet te stoppen. Voor altijd. De eer aan onszelf houden. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon; als wij naar de prestaties van de volleerde dansers keken, dan moest het toch te leren zijn? En is de tango een Italiaanse uitvinding of niet?! Zo dansten wij voortaan alsof wij nooit anders gedaan hadden.
Helaas raakte ik mijn Italiaanse na twee jaar kwijt. Zij werd verliefd op een ander en ging toen met haar op tangoles.
Hollandse
Na mijn driftige Italiaanse kreeg ik een lieve, Hollandse danspartner. Door haar kreeg de tango weer een andere dimensie; zachtheid, elegantie en versieringen deden hun intrede. We volgden een cursus van de componist Di Sarli, oefenden in de huiskamer nieuwe passen, gingen samen naar salons, wisselden persoonlijke ervaringen uit, het kon niet op. Lukte het dansen niet, dan konden we altijd nog práten over het dansen. Maar uiteindelijk werd zij verliefd op een ander en ging met haar op tangoles.
Mannen
Ik vond het nu eigenlijk wel genoeg met de vrouwtjes. Dat doet maar, dat wordt maar verliefd en mij wordt niks gevraagd. Ik besloot een man als danspartner te zoeken, dan zou ik dat gesodemieter met de liefde vast niet hebben.
Ik vond een prachtige man, we volgden een cursus bij een andere tangodocent en dat schoot op. Geen vuiltje aan de lucht. Ik was blij met mijn nieuwe aanwinst. Hij mocht er zijn. Een tikkeltje te mooi, maar daar kon hij ook niks aan doen. Tegen mijn verwachting in werd hij toch verliefd op een ander en ging met haar verder op tangoles.
Tja. Ik zocht opnieuw een danspartner, maar keurde hem nu vooral op zijn ‘vrouwgevoeligheid’. Hij moest niet ‘op zoek’ zijn, niet te mooi, niet te sociaal, niet te charmant, niet al te goed communiceren, maar toch wel enigszins de basispas machtig zijn. Het behoeft geen verdere uitleg dat zulke mannen dun gezaaid zijn. Ik heb er lang naar gezocht, maar ik heb hem niet gevonden.
Intussen leerde ik beter tangodansen in de salons, van uiteenlopende mannen. De tangopartner van mijn dromen kon ieder moment tevoorschijn komen, maar hoe beter ik ging dansen, hoe vager mijn ideaalbeeld werd. En er kwam iets anders voor in de plaats...
De liefde
De tango was inmiddels goed in mijn lijf gemasseerd zodat ook ik klaargestoomd werd voor de liefde, of ik wilde of niet. Daar had ik niet zoveel over te zeggen, het lijf begint al te spreken voor het hoofd bij zinnen is.
Ik werd verliefd op een Argentijn. Hij gaf mij les, we dansten de sterren van de hemel, we vreeën onder de maan, maar in ieder land had hij een ander.
Ik viel voor de charmes van een stadsgenoot, hij leerde mij weer nieuwe danstechnieken, maar aan zijn pink hing al spoedig een ander.
Ik belandde toen in de armen van de mooiste danser die ik me kon voorstellen, maar bij het ochtendgloren zei ik van de zenuwen dat ik ook een oogje had op een ander. Ik kon het lot maar beter vóór zijn.
Na wat verder gemin en getreur kreeg ik plotsklaps toch een serieuze geliefde maar trok nu ook een grens - hoe kan ik anders - voor De Ander.
Sporen
Het tangogevoel zoals beschreven staat in Meir Shalev’s boek, kwam ik na enkele jaren op salons niet meer tegen. Zo poëtisch, vol verwachting en egards, in deze dans van de ‘ingehouden lust, het opdrogend speeksel en de pijn van het vleselijke heimwee’. Als deerne liet ik mij onderdompelen in deze poel des vlezes, als dame op leeftijd zie ik welke geneugten en verdriet de tango ook bij anderen sporen nalaat. Het brengt mensen bij elkaar en drijft mensen uit elkaar. Geen tanguero of tanguera of er hangt een verfrommeld visitekaartje aan. Maar de tango is en blijft een dans voor minnaars. Wie niet bemint, doet de dans geen recht.
Het huwelijksaanzoek in Meir Shalev's boek, dat verliep zo romantisch niet. Na vele danslessen is de verliefde man de tango machtig zodat hij de vrouw van zijn dromen ten huwelijk vraagt. Zij weigert zijn aanzoek. Ze heeft een ander.
Vermaledijde tango!
De Ander
Moeder
Buenos Aires
Cosa d’Italiani
Zwi Migdal
Van klezmer naar tango

 

Arjan & Marianne
Birkit & Muzaffer