Claudia Jakobsen
John Lanting
Orkest Tango Dorado
Mabel González
Madonna Ciccone
Katrien Karimoen
Miss Flora Gattina
 
 

Moeder

Ver van huis kun je zomaar voor een dilemma komen te staan. Gun je je naaste een leven vol passie, of moet je je naaste beschermen tegen de gevaren van een nietsontziende, verslavende passie als de tango?
Dit overkwam mij afgelopen weken in het verre oosten, toen mijn moeder mij voor dit dilemma plaatste. Mijn moeder is van het avontuurlijke slag. Zo zeilt zij al jaren met haar echtgenoot over wereldzeeën, weerstaat zij hevige stormen en piraten en ook een tsunami brengt haar niet van de wijs. Zo kunnen haar dochters haar nog wel eens bezorgd vragen of het niet eens tijd wordt om te gaan settelen, in een huis met wat boompjes en beestjes, in Nederland bijvoorbeeld, maar daar wil zij niet van weten.
Nu woont zij alweer enige tijd op Langkawi, een paradijselijk eiland voor de kust van Maleisië. Daar wonen ook andere avontuurlijke Europeanen, zodat je kunt spreken van een kleine etnische gemeenschap dat elkaars gezelschap zoekt.
Op een feestje van Nederlanders raakte ik met een aantal van hen in gesprek. Ik wilde weten hoe zij op Langkawi leefden en zij wilden weten hoe ik in Nederland leefde, in de lange winters, met lange files en lange wachtlijsten... Ja, hun punt was mij duidelijk. Het motiveerde mij om mijn kroonjuweel op tafel te gooien. Ik vertelde dat ik ter compensatie de tango dans. Ja, de tango kenden zij wel, die hadden zij vroeger ook gedanst, naast de quickstep en jive. Nee, die ballroomvariant bedoelde ik niet. In geuren en kleuren vertelde ik nu over de tango uit Buenos Aires, over de melancholische muziek die mij doet wegdromen, de sensuele dans die mij in vlam zet, de beeldschone mannen waarmee ik mij omring, de vele vrienden die ik erbij heb gekregen...
Ja, de tango is een bron van plezier, een eeuwigdurend rendez-vous, een eindeloze trip naar Parijs, Londen, Moskou, Tokio, New York, en natuurlijk de eindhalte Buenos Aires...
Mijn moeder kwam bij ons zitten en begon enthousiast te vertellen over Argentijnse tango in Buenos Aires. Ze had op National Geographic een documentaire gezien en ze was erg onder de indruk van deze sensuele dans en de muziek. Terwijl zij zo lyrisch uitweidde over haar indrukken, zag ik een verlangende blik in haar ogen die ik maar al te goed kende en die me enigszins alarmeerde. Allemaal leuk en aardig, een moeder die mijn hobby waardeert, maar zulks kan ook uit de hand lopen. Mijn moeder kennende, kan zij zomaar het roer omgooien en naar Buenos Aires zeilen!
Ik kreeg opeens een visioen van een tangodansende moeder in wufte jurken die tot het ochtendgloren allerhande salons afliep, die zich in de armen van mannen met een slechte reputatie wierp, zich het hoofd op hol liet brengen, die voor de bij haar toch al overmatig aanwezige nostalgische, sentimentele gevoelens troost zoekt bij de bandoneon en eindigt in een cafetín de Buenos Aires!
Gottogot. Het zweet brak me nu aan alle kanten uit. De combinatie van tropische hitte en bier speelde mij ook nog parten, terwijl er nu toch echt actie geboden was.
“Ja maar mam, op tv is het altijd mooier dan in het echt hoor! De tango heeft ook schaduwkanten. Eigenlijk is het helemaal geen leuke dans! Je krijgt er rugpijn van! En hartproblemen. Want de meeste tangomannen deugen niet, ze veroveren je hart en gaan er zo vandoor met een ander! En Buenos Aires is écht geen leuke haven om aan te monsteren. Voor de porteños ligt de toekomst eeuwig in het verleden. Of elders, aan de andere kant van de oceaan. Je gaat er gebukt onder weemoed. Daar wil je toch niet tussen zitten?
En de tango zelf is een commerciële kermis geworden waar je struikelt over tangotoeristen. De enige lucratieve melkkoe, want voor de rest biedt Buenos Aires niets meer dan afbladderende muren, criminaliteit en armoe.
En o
p iedere straathoek zitten moeders met hun kinderen in afval te graaien om in leven te blijven. En de Dwaze Moeders lopen er nog steeds rond om duidelijkheid te krijgen over hun kinderen die tijdens het militaristische Videla-bewind verdwenen zijn! Echt mam, geloof me nou, eigenlijk is het een en al verdriet waarop de tango gedanst wordt.”
Het gezelschap was er stil van. Mijn moeder keek nu ook wat bedrukt. En zelf was ik ook wat verdrietig geworden. Op de houten veranda waar wij zaten, keek ik over de sawa met palmbomen. Ook de zon zag het niet meer zitten en verdween achter de horizon.
Nee,
na mijn sombere relaas zie ik mijn moeder geen koers naar Buenos Aires zetten. De eer van de familie is gered, maar echt voldaan voelde ik me niet. Want diep in mijn hart weet ik dat er aan mijn moeder een mooie, authentieke tanguera verloren is gegaan.
Vermaledijde tango!
De Ander
Moeder
Buenos Aires
Cosa d’Italiani
Zwi Migdal
Van klezmer naar tango

 

Arjan & Marianne
Birkit & Muzaffer